“De zorginhoud vanuit verschillende perspectieven bekijken. Dat vind ik interessant.”

Werken binnen de zorg doet Maikel Binnekade graag, goed en veel. Tegenwoordig als Beleidsmedewerker WlzIZ bij Zorg en Zekerheid. Waarom deze functie zo goed bij hem past? Hier verdiept hij zich continu binnen allerlei zorgthema’s. Zo heeft hij altijd gezegd: “Ik vind dat ik eerst de zorg moet begrijpen en ervaren, voordat ik er iets over kan zeggen.” En vanuit deze mindset heeft hij, net zoals de rest van Zorg en Zekerheid, het doel om de klant op de beste manier te ondersteunen.

Werken vanuit de inhoud

“Voordat ik hier terechtkwam, werkte ik jarenlang met allerlei mensen met een speciale zorgbehoefte. Denk aan mensen met een zintuigelijke of verstandelijke handicap. Van Begeleider tot Bemiddelaar. In die tijd heb ik goed nagedacht over mijn carrière. Wilde ik meer richting een functie als Manager groeien? Of wilde ik liever inhoudelijke kennis blijven vergaren. Ik koos voor de laatste optie en daar ben ik nog altijd even blij mee. De functie als Beleidsmedewerker WIZ past perfect bij me. Hier kan ik mijn kennis combineren met ervaringen uit de praktijk en daaruit een concreet advies opstellen. Daar krijg ik energie van.” 

De vraag achter de vraag achterhalen

“Met mijn ervaring kijk ik graag anders naar ons zorgaanbod in Nederland vanuit mijn functie. Zo zoek ik liever de vraag achter de vraag. Het beleidsstuk is daarin natuurlijk enorm breed. Ik ben van mening dat als je laat zien dat je geïnteresseerd bent, anderen je ook sneller weten te vinden. Die betrokkenheid laat ik ook zien bij onze klanten, zoals zorgaanbieders of andere ketenpartners. Ik wil precies begrijpen waarom we dingen doen zoals we ze doen. En tegelijkertijd ontdekken wat beter kan. Een balans waarin ik continu bezig ben met onze uitvoering. Denk aan de technische zaken waar we dagelijks mee werken, bijvoorbeeld het berichtenverkeer. Dat draait zoals het draait met het beleid daaromheen. Kortom, aan mij én mijn collega’s de taak om daar de juiste afspraken over te maken.”

Door de zorg vanuit verschillende perspectieven te bekijken, komen we samen tot de juiste afspraken.

Aandacht als prioriteit

“Als Beleidsmedewerker WIz bij Zorg en Zekerheid werk je aan allerlei verschillende zorgthema’s. Met mijn focus op de uitvoering ben ik ook betrokken bij eventuele belemmeringen. Dus wat speelt er nu binnen de zorg? Welke signalen vallen op? Vervolgens schakel ik met andere kantoren om iedereen op de hoogte te brengen. Tegelijkertijd ben bijvoorbeeld ik bezig met de wet Zorg en Dwang. Dus hoe zorgen we dat mensen die binnen deze wet vallen langdurig zorg kunnen ontvangen. Iedere klant is er 1 die aandacht verdient. Kortom, elk thema heeft een specifieke uitdaging. Daar de juiste afspraken in maken zie ik als mijn belangrijkste verantwoordelijkheid.” 

Samenwerken is elkaar versterken

“Ik werk hier nu één jaar, dus mijn inwerkperiode zit er net op. Toen ik hier net binnenkwam waren we met een klein team. Ik heb iedereen goed leren kennen en dat maakt mijn werk extra leuk. Op een gegeven moment zijn we samengevoegd met een ander team. Daar moesten we even onze weg in vinden en inmiddels hebben we daar een stevige basis voor gebouwd. Sowieso werk je bij Zorg en Zekerheid met collega’s die altijd voor je klaarstaan. En als je dan mag doen waar je goed in bent, blijf je groeien in je vak.”